MARITIMT UTSTYR INDUSTRIOPPDATERING | APRIL 2024
Utstyrsprodusentene har en sentral rolle på ferden mot en bærekraftig maritim næring
Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) har implementert strenge rammeverk for å redusere utslipp av klimagasser fra internasjonal skipsfart. Maritime aktører må nå forberede seg på teknologiske endringer og overholdelse av nye reguleringer. Siden dagens globale flåte i stor grad er avhengig av tradisjonelt fossilt drivstoff, er overgangen til alternative drivstoff avgjørende. Dette legger til rette for nye muligheter og et voksende marked for oppgradering og ombygging av fartøy.
En bølge av innovasjoner rettet mot økt dekarbonisering, utover bruk av alternative drivstoff, preger også den maritime utstyrsindustrien. Verktøy og teknologier innenfor digitalisering, hydrodynamikk og alternative fremdriftssystemer, som gjør at fartøyene kan driftes mer effektivt og med reduserte utslipp, utvikles og introduseres i markedet.
I motsetning til det bredere markedet viste den nordiske maritime utstyrsindustrien sterk transaksjonsaktivitet, med et rekordhøyt nivå på 29 transaksjoner i 2023. Vi ser økende interesse for nordiske utstyrsprodusenter fra både industriselskaper og private equity-aktører, og forventer en fortsatt høy M&A-aktivitet i denne sektoren.
Denne rapporten dykker ned i den internasjonale markedsdynamikken innen den maritime utstyrsindustrien og relevante analyser av utviklingen rundt transaksjonsaktiviteten og verdsettelser de seneste årene.
Historisk høyt transaksjonsnivå for nordisk maritimt utstyr
Investeringene i shipping-kapasitet vil resultere i en større flåte, som tilbyr betydelige inntektsmuligheter for velposisjonerte maritime utstyrsbedrifter. Gode forberedelser, i tillegg til en strategisk rasjonale, er avgjørende i den pågående konsolideringen og reposisjoneringen av markedet for maritimt utstyr.Nikolai Lunde, spesialist innen maritimt utsyr og Managing Partner i Oaklins Norway
Les og last ned rapporten