BEDRIJFSVERKOOP: ANTWOORDEN OP SLEUTELVRAGEN

Hoe verkoop ik mijn bedrijf? Vijf dingen die je moet weten

Zit je eraan te denken om je bedrijf te verkopen? Dan is het belangrijk om te weten wat het verkoopproces precies inhoudt. Zo kun je je goed voorbereiden en je bedrijf in uitstekende staat brengen om het best mogelijke resultaat te behalen. Maar waar begin je? Wie is erbij betrokken? Wat zijn de kritieke succesfactoren als het gaat om M&A?

Je bedrijf verkopen: dit komt erbij kijken

Elk bedrijf en dus elk verkoopproces is uniek. Het is een complexe aangelegenheid die minimaal zes maanden tot enkele jaren kan duren. Inclusief de voorbereidingsfase; een essentieel onderdeel van elke succesvolle verkoop. Hoewel er geen standaardformule is, kan dit proces wel altijd worden onderverdeeld in een planningsfase en een uitvoeringsfase.

 

De eerste fase vereist het meeste tijd. Het draait namelijk om het zo aantrekkelijk mogelijk maken van je bedrijf voor potentiële kopers. Deze voorbereidingen – of het nu gaat om het op orde brengen van de boekhouding of het opbouwen van naamsbekendheid – zijn niet van de een op de andere dag geregeld. Daarom duurt het idealiter twee tot drie jaar om je bedrijf voor te bereiden op de verkoop.

Het verkoopproces

De uitvoeringsfase bestaat daarna meestal uit het benaderen van verkopen, due dilligence en een fase van onderhandeling en afronding. Je M&A adviseur kan je daarin ontzorgen terwijl jouw inbreng en betrokkenheid ook essentieel zijn.

Een deal is meer dan alleen de verkoopprijs

Je hebt je bedrijf van het begin af aan opgebouwd, dus het is heel normaal om hoop of bepaalde verwachtingen te hebben met betrekking tot de verkoopprijs.

Echter geloven veel eigenaren dat hun bedrijf meer waard is dan het werkelijk is. Dat kan verschillende redenen hebben. Een eigenaar kan het bijvoorbeeld moeilijk vinden om objectief te zijn over het bedrijf dat voor hem of haar grote persoonlijke waarde heeft. Of misschien worden de verwachtingen gebaseerd op eerdere verkopen. Wat de reden ook is, onrealistische prijsverwachtingen kunnen het proces bemoeilijken. Daarom is het van belang om een objectieve beoordeling te krijgen van de werkelijke waarde van je bedrijf.

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat de prijs die voor je bedrijf wordt betaald slechts een deel is van een succesvol verkoopproces. De voorwaarden van de deal (denk aan hoe, wanneer en onder welke voorwaarden de prijs wordt betaald) zijn ook erg belangrijk. Net als de ontastbare aspecten zoals een non-concurrentieovereenkomst.

Waarom wil je je bedrijf verkopen?

Vraagt de koper zich eigenlijk af waarom je het bedrijf wil verkopen? Het antwoord is ja. Absoluut. De koper wil natuurlijk weten waarom ze zouden moeten investeren in een bedrijf dat te koop staat. Eerlijkheid en transparantie zijn erg belangrijk. Want wanneer je dat niet bent, kan dat leiden tot juridische problemen.

 

De reden van verkoop kan je onderhandelingspositie en mogelijk de prijs of de voorwaarden van de deal beïnvloeden. Een bedrijf verkopen omdat je met pensioen wil gaan, is niet hetzelfde als een verkoop door financiële problemen. Elke reden heeft zo zijn voor- en nadelen.

 

Transparantie is het belangrijkst. Door je verkoopredenen duidelijk en gedetailleerd te communiceren, kun je eventuele zorgen wegnemen die potentiële kopers kunnen hebben.

Vertrouwen in het overgangsproces

Naast transparantie en eerlijkheid, wil de koper ook weten welke rol je in de toekomst van het bedrijf wil blijven spelen. Want jouw betrokkenheid hoeft niet te eindigen nadat de deal is gesloten. Sterker nog, de meeste kopers willen dat de voormalige eigenaar aan boord blijft om het overgangsproces te vergemakkelijken. Over het algemeen duurt dit zo’n drie maanden tot vijf jaar.

Welke mate van betrokkenheid werkt het best voor jou? Misschien wil je aanblijven als deeltijds consultant? Of als fulltime werknemer? Jouw rol in het bedrijf hangt natuurlijk ook af van wat de koper ermee wil én van de aard van het bedrijf.

Kopers willen graag vertrouwen hebben in de overgangsfase. Laat daarom zien dat je bereid bent te helpen, ook ná de transactie. Het opzetten van een sterk managementteam dat onafhankelijk opereert, zal dit vertrouwen ook zeker vergroten.

Verkoop je bedrijf samen met een adviseur

Een van de meest voorkomende fouten die bedrijfseigenaren maken, is het proberen alles zelf te doen. Bij een verkoopproces komt ontzettend veel kijken. Ga je je bedrijf verkopen, zoek dan zeker ondersteuning van een M&A adviseur, een advocaat en een belastingdeskundige.

Een M&A adviseur kan het proces beheren. Van het helpen voorbereiden van het bedrijf voor de verkoop en het verstrekken van een objectieve beoordeling van de waarde van je bedrijf, tot het vinden van kopers, het vergemakkelijken van het due dilligence proces en het onderhandelen over de voorwaarden van de deal.

Een advocaat zal de juridische kwesties tijdens dit proces afhandelen, zoals de koop- en verkoopovereenkomst en andere gerelateerde overeenkomsten.

Tot slot moet een belastingadviseur betrokken zijn bij het helpen voorbereiden van het bedrijf voor verkoop, het structureren van de deal en het afhandelen van kwesties omtrent de transactie.

Hoewel elk verkoopproces uniek is, heb je nu een duidelijk idee van wat het inhoudt om je bedrijf voor te bereiden op de verkoop. Goede planning, het juiste advies en hard werken zorgen voor een succesvol resultaat. Eens samen sparren? Neem gerust contact op.

Artikelen in deze zesdelige serie over 'Bedrijfsverkoop: antwoorden op sleutelvragen':

1. Je bedrijf verkopen: hoe pak je dat aan?

2. Hoe verkoop ik mijn bedrijf?

3. Wanneer is het juiste moment om je bedrijf te verkopen?

4. Hoe weet je of je bedrijf klaar is voor verkoop?

5. Wat zijn de voordelen van een M&A adviseur?

6. Waar moet je op letten bij het kiezen van een M&A adviseur?

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Content artikelen